Dirigent

Hans Vainikainen, som är körledare och organist i församlingen, har varit körens ledare och dirigent sedan 2007. Han är en eftersökt och framgångsrik musiker och dirigent som utvecklar musiken i nya dimensioner. Trots sina unga år är han redan prisbelönt med Svenska Dirigentpriset 2005.


Hans är utbildad på Kungliga Musikhögskolans organistlinje och i dirigentklassen på samma skola. Han har studerat för bl.a. Jorma Panula, Eric Ericsson, Cecilia Rydinger Alin, Alan Gilbert och Paul Mägi. Som frilansande dirigent har Hans arbetat med flertalet professionella orkestrar och körer i Sverige.


Kören bildades 1969 av musikdirektör Lars-Ewe Nilsson, kantor i Katarina församling, som framgångsrikt ledde kören fram till sin pensionering 2007. Lars-Ewe var motorn i att driva fram utvecklingen av Katarina församlings körer och musikverksamhet till en av de mest betydelsefulla i landet.

Målet är att beröra… Dirigenten har ordet!

Min erfarenhet är att den gemensamma nämnaren hos alla musicerande grupper är viljan till utveckling. En kör är ju något så ovanligt som en totalt platt struktur, där sångarna sitter bredvid varandra - inte framför eller bakom! Sångaren är så att säga både sin egen chef och en kugge i en större helhet.


Som dirigent ser jag som min främsta uppgift att ständigt belysa just de två delarna, dels att uppmuntra det personliga initiativet, motivationen och utvecklingen - men samtidigt påminna alla sångare att ha sitt mindset inställt mot den slutliga produkten - ljudet!


När allt faller på plats - då allt fokus blir på musiken, inte på rädslan att göra fel eller på tekniska problem, är det nästan omöjligt att inte nå fram till sina åhörare, oavsett repertoar eller sammanhang, och målet med det vi gör - att beröra!

   
Hans_V.JPG
 
stäng